Intranet social

Ce se ințelege mai exact prin intranet social

O rețea socială este o platformă software care este destinată să promoveze schimbul de informații și cooperarea în companii. La fel ca un intranet, este disponibil numai pentru un anumit grup de oameni și poate fi utilizat independent de rețeaua publică. Cu toate acestea, completează intranetul clasic cu elemente ale rețelelor sociale.

Cum se diferențiază de intranetele convenționale și alte platforme de cunoștințe care au fost utilizate de majoritatea autorităților de ceva timp? După cum sugerează numele, principala diferență este că instrumentele interactive, așa cum le cunoaștem de la cunoscutele platforme de socializare de pe Internet, sunt integrate într-o rețea socială. Acestea pot include:

 • Pagini de pornire din „agenda telefonică” digitală, cu spațiu pentru informații despre diferite persoane (de exemplu, sarcini, cunoștințe speciale, interese profesionale etc.)
 • Acces la funcții editoriale pentru toți utilizatorii
 • Funcții liber accesibile pentru atașarea și partajarea documentelor
 • Instrumente pentru rețeaua personală și comunicare, cum ar fi chat-urile și conferințele video
 • Oportunități de a construi în mod independent grupuri de interes și proiect

Operatorii unei rețele sociale – de regulă companiile mari – definesc singuri obiectivele platformei, cu toate acestea, unele puncte se aplică în marea majoritate a proiectelor de rețea socială:

 • Se imbunătățeste comunicarea inter-departamentală a angajaților;
 • Se improspătează resursele de cunoștințe interne fiind disponibile în mod optim;
 • Se accelerează fluxurile de informații interne;
 • Se reducere traficul de e-mail intern;
 • Se crează o platformă sigură care conține informații interne;
 • Se simplifică procesele, permițând departamentelor să acceseze o bază de date comună;
 • Se promovează implicarea angajaților și se reușește satisfacerea angajaților;
 • Se îmbunătățește comunicarea in companii;
 • Se reușește o gestionare completă a cunoștințelor, și transferul de cunoștințe;
 • Se reușește facilitarea căutării experților în companie;
 • Se crește inovația;
 • Se reușește construirea unui capital social important.

În perioade de criză, cum ar fi actuala pandemie Corona, nu numai companiile, ci și autoritățile sunt obligate să-și schimbe în mare parte munca de zi cu zi pe platforme cu instrumente digitale. Accentul este pus în special pe soluții pentru organizarea de conferințe online care facilitează colaborarea de la biroul de acasă. Dar intranetele sociale sunt, de asemenea, indispensabile în aceste circumstanțe: angajații de la domiciliu trebuie să poată fi furnizați cu cele mai recente informații prin intermediul funcțiilor editoriale și trebuie să fie capabili să își documenteze singuri rezultatele și acordurile de muncă și să facă schimb de informații prin intermediul funcțiilor de social media.

Cooperarea cu autoritățile – un avantaj fundamental

Mai presus de toate, colaborarea dintre departamentele din cadrul unei agenții are un impuls cu totul nou prin implementarea unor astfel de instrumente. Atunci când sunt utilizate corect, pot chiar susține, simplifica sau chiar facilita cooperarea oamenilor din diferite autorități. In Romania trebuie sa se lucreze intens la infrastructura așa-numitelor rețele de specialitate între diferite unități administrative prin intermediul unei rețelelor sociale.

Pentru generația mai tânără de angajați , intranetul social oferă instrumente și oportunități pentru schimbul de cunoștințe și colectarea informațiilor, dând naștere unor rezultate optime, așteptate de angajatorii din ziua de astăzi. Un angajator care pune la dispoziție informatiile pe o rețea socială modernă va deveni astfel mult mai atractiv. De asemenea în administrația publică intranetul social ar aduce ajutorul dorit atât pentru funcțonarii publici cât și pentru actorii sociali care se vor bucura de realizarea unor proiecte în timpi optimi..

Limitele impuse informațiilor datorită confidențialitații datelor

Este de la sine înțeles că nu toate instrumentele de socializare pe care le cunoaștem din uz privat pot fi adoptate 1: 1 într-o autoritate sau pe o platformă pentru mai multe autorități. Trebuie respectate cerințele speciale pentru securitatea și protecția datelor, motiv pentru care toate funcționalitățile trebuie verificate și adaptate în consecință. Acest lucru ar trebui să fie luat în considerare, de asemenea, la selectarea și procurarea soluțiilor standard.

De exemplu, „fluxul de activități” care poate fi vizualizat de către un angajat este dificil de realizat cu protecția datelor. Cu toate acestea, acesta poate fi arătat într-o formă anonimă. În plus, regulile și reglementările de securitate trebuie să fie puse în aplicare pentru toate camerele de grup, deoarece informațiile stocate acolo pot fi sensibile.

Accesibilitatea și utilizarea mobilă – proprietăți indispensabile

O altă cerință care are o importanță centrală în administrația publică este accesibilitatea. Pentru că, desigur, noile instrumente de comunicare și colaborare trebuie să fie puse la dispoziția tuturor.Angajații cu restricții speciale pot beneficia în special de instrumentele unei rețele sociale.

Și un alt punct care poate să nu pară atât de important la prima vedere este posibilitatea utilizării nelimitate a unui intranet social din mers. După cum arată experiența la nivel mondial, aceasta este o problemă care devine din ce în ce mai actuală în administrația publică. Și din moment ce accesibilitatea și utilizarea mobilului merg mână în mână din punct de vedere tehnic in infrastructura intranet, nu există niciun motiv pentru care o autoritate ar trebui să renunțe la acest avantaj.

Concluzie: intranetul social este o necesitate pentru organizațiile moderne

Pentru organizațiile cu un flux intensiv de informații, cum ar fi autoritățile publice, intranetul social reprezintă un instrument excelent pentru a ajuta la gestionarea managementului la un nivel superior.

Digitalizarea în acest domeniu promovează profesionalismul. Cooperarea cu autoritățile este benefică pentru o informare concretă . Desigur, noile funcții trebuie să asigure securitatea și protecția datelor. Și nu în ultimul rând, accesibilitatea și utilizarea mobilă necesită softwar-uri de înaltă calitate și parteneri de implementare cu experiență.

O rețea socială modernă poate fi un instrument extrem de puternic pentru schimbul de cunoștințe și idei în rețelele inter-și intra-organizaționale de auto-dezvoltare financiara.

Autor: Nicoleta Potarniche

Lumea mi-a fost dată să'mplinesc, Cu putere și pasiune, Un petic de frumos să zidesc, In conștiința plecată de la un nume.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s