Educația digitală

Oportunitățile digitale

Digitalizarea permite noi modele de afaceri si noi locuri de muncă, deschide mari oportunități si poate îmbunătăți sistemul medical si ar putea facilita nivelul de trai la bătrânețe.Digitalizarea contribuie in mod eficient la modernizarea agriculturii. Permite noi forme de învățare la nivel individual și colectiv, permite forme de participare politică și inovații sociale. Scopul strategiei digitalizării ar trebui să fie o configurare astfel încât să servească oamenilor.

Ca orice proces de schimbare majoră, digitalizarea are si riscuri. Aceasta include lipsa controlului asupra datelor cu caracter personal, teama de a nu fi capabili din punct de vedere fizic și psihic de a ține pasul cu informațiile noi sau de a pierde locul de muncă foarte usor.

Statul, antreprenorii din mediul privat, știința și administratia locală trebuie să ofere răspunsuri la întrebări importante: Cum putem preveni o divizare digitală în societate? Cum deschidem noi forme de valori? Cum trezim potențialul noilor fondatori? Condițiile de viață se vor dezvolta în mod egal în orașe și în zonele rurale? Cum putem ține pasul cu viteza mare a schimbărilor care ne va modela viața de zi cu zi?

Oportunitățile pot fi valorificate numai dacă gasim solutii provocărilor asociate. Pentru a face acest lucru, trebuie utilizată întreaga gamă de posibilități în mod creativ care vor duce la instaurarea unei baze digitale, totul bazandu-se pe o bună educație și pregătire a abilităților digitale, cu ajutorul universităților și instituțiilor de cercetare echipate digital, la nivel mondial, si printr-un sistem de cercetare excelent, deschis către inovatii și risc.

Digitalizarea deschide un nou potențial pentru paleta muncii. Acesta variază de la diminuarea efortului fizic si a rutinei, creând mai mult timp liber pentru creativitate și interacțiune socială, dialog politic, până la reprofilări prin dobândirea de noi competențe si la noi modalități de realizare a propriilor idei, de exemplu sub forma de a începe un nou tip de afacere.

Succesul digitalizării depinde de încrederea fiecaruia. Încrederea crește atunci când constientizăm că digitalizarea se bazează pe valorile umane și servește oamenilor și societății. Avem nevoie de această deschidere pentru a contura și modela schimbările digitale în România și Europa.

Numai împreună putem face ca digitalizarea să fie un succes, de aceea, este nevoie să ne bazăm pe parteneriate și pe dialogul cu știința la nivel mondial, pentru că digitalizarea nu se oprește la frontierele naționale. Trebuie să ne conectăm activitățile cu inițiativele europene și internaționale.

Avem nevoie de  inițiative emblematice care să ajute la modelarea digitalizării și a schimbărilor digitale în domeniile cheie ale societății: în medicină, știință, afaceri, educație bună și securitate.

Exista proiecte pentru vehicule fără sofer  în zonele urbane și rurale până în 2025 in centrul Europei. Accesul este pus pe fiabilitatea electronică cu ajutorul inteligentei artificiale.

Digitalizarea face viața mai ușoară datorită aplicațiilor și serviciilor digitale în domenii precum sănătatea, circulatia rutieră , feroviară si aeriană,. Permite îndeplinirea muncii în condiții adecvate abilităților și nevoilor umane. Sprijină dezvoltarea din punct de vedere economic și ecologic și creează oportunități de participare la inovatii atât în ​​zonele rurale, cât și în cele urbane. În acest fel, contribuie la coeziunea societăților și la protecția mijloacelor de trai.

Dezvoltarea tehnologiilor digitale pentru securitate internă și externă

Infrastructurile mondiale de securitate și riscurile aferente suferă schimbări fundamentale de-a lungul anilor. Terorismul, crima organizată, criminalitatea, inclusiv în spațiul cibernetic, resursele limitate, schimbările climatice și calamitățile naturale reprezintă noi provocări in domeniul securității. Oportunitățile de digitalizare pentru securitatea civilă trebuie puse la dispoziția celor care lucrează în acest domeniu. Acestea includ, de exemplu, sisteme pentru medii mizantropice, metode de simulare inovatoare pentru prezentarea situației, sisteme de instruire și educație pentru ajutoare sau noi metode medico-legale de combatere a criminalității și spionajului.

Sistemul de învățământ în era digitală

Pentru a permite o bună educație digitală, sistemul de învățământ trcebuie să fie dotat cu infrastructuri puternice de formare. Școlile din România trebuie să aibă acces la internet pe bandă largă și la echipamente tehnice care să permită atât învățarea și predarea , cât și suportul individual la nivel de colaboarare digitală . În urmatorii ani se va promova digitalizarea cursurilor universitare în toate domeniile, inclusiv predarea, cercetarea, precum și modernizarea statisticilor administrative și oficiale educaționale.

Dezvoltarea de tehnologii cheie precum inteligența artificială, microelectronica, sistemele de comunicații, securitatea IT, tehnologiile de producție inteligentă și robotica construiesc baza unor multitudini de inovații.

Pentru sistemele de comunicare ale viitorului, se vor promova infrastructuri sigure și inteligente, care vor utiliza eficient resursele disponibile cu ajutorul inteligentei artificiale.

Până în 2025, se estimează că toată lumea va interacționa cu masinile de 4.800 de ori pe zi.Tehnologiile, standardele și sistemele bazate pe acestea întâlnesc o piață de peste 500 de milioane de cetățeni doar în Europa. Aceasta piata nu ar trebui lăsată furnizorilor de sisteme străine, ci acoperită prin soluții la nivel national și european.

Pentru a sprijini în mod specific start-up-urile în domeniul digitalizării, sunt prezentate oferte de finanțare specifice tehnologiei. 

Autor: Nicoleta Potarniche

Lumea mi-a fost dată să'mplinesc, Cu putere și pasiune, Un petic de frumos să zidesc, In conștiința plecată de la un nume.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s