Oxigenoterapia hiperbarică

Oxigenoterapia hiperbarică este o metodă convențională de tratament medical care a fost folosită multi ani ca singura terapie eficientă și care poate salva viața in cazul intoxicației cu CO2 (intoxicații cu gaze si fum).

Începând cu anii 1960, a fost folosită și pentru tratarea bolilor cauzate de lipsa oxigenului în țesutul celular. Oxigenul hiperbaric poate fi utilizat eficient pentru răni cronice, cum ar fi sindromul piciorului diabetic, afecțiuni acute ale auzului, efecte de radiații tardive după terapia cancerului sau necroză osoasă aseptică și sindroame ale edemului măduvei osoase. Ajuta la deplasarea toxinelor (de exemplu, monoxid de carbon) din proteine ​​și enzime vitale, dependente de oxigen. Reduce blocajele vaselor de sânge cauzate de acumularea de aer sau de gaze inerte. Un aport masiv de oxigen poate face ca anumite tipuri de boli maligne să fie mai sensibile la radioterapie. Un exemplu în acest sens este recidiva neuroblastomelor în stadiul IV la copii și adolescenți.

Oxigenoterapia hiperbarică: Oxigenul + presiunea = vindecarea țesuturilor bolnave și celulelelor nervoase

Tratamentul hiperbaric constă în combinarea a două actiuni de bază:

  • Pacientul respiră 100% oxigen pur medical (O2)
  • Pacientul este expus la o suprapresiune relativă în camera de presiune a terapiei, intervalul de presiune utilizat în terapie fiind de obicei între 150 kPa și 300 kPa (1,5-3,0 bar) absolut.

Tratamentul cu camera hiperbarică este utilizat pentru vindecarea țesutului celular care este insuficient oxigenat din cauza bolii ajutand diviziunea celulară și formarea celulelor noi și formarea vaselor de sânge.

Oxigenoterapia hiperbarică este o procedură foarte sigură. Reacțiile adverse apar rar și sunt de obicei inofensive.

  • Oxigen + presiune = Știință medicală
  • Oxigen + presiune ambientală = tratament naturist / wellness [Oxigenoterapie în condiții normale de presiune]

Oxigenoterapia hiperbarică este o terapie cu risc redus.
În primul rând, pacienții sunt examinați amănunțit inainte si dupa terapiile din camerele de presiune. În timpul tratamentului pacientul respiră oxigen medical printr-un sistem de mască si tub sau cort de cap. Tratamentul se realizează în tarile dezvoltate în camere de presiune moderne și confortabile cu mai mulți utilizatori și este plăcut și relaxant.

Din păcate in Romania acest tip de terapie nu este in vogă. Lipsesc cu desavarsire centrele cu organizarea necesară, pentru a îndeplini conditiile de functionare adecvată. Lipsa de implicare la nivel executiv, în aducerea pe piata medicală o terapie care oferă rezultate uimitoare in tările dezvoltate, anihilează posibilitatea fiecarui roman care contribuie la sistemul corupt de sănătate să aibă sansa de a beneficia de o terapie revolutionară.

Cu oxigenoterapia hiperbarică, țesuturile din organism care au circulație sanguină deficitară sunt alimentate în mod adecvat cu oxigen medical, acest fapt neputand fi realizat în condiții normale de presiune . În special, țesutul celular cu un aport slab de sânge sau cu celule inflamate poate fi tratat cu succes cu HBO, deoarece vasele de sânge mici, osul și țesutul conjunctiv sunt nou formate. Este stimulat sistemul imunitar, edemul redus și metabolismul celular este normalizat. Acestea fiind doar câteva dintre efectele terapeutice ale tratamentului cu presiune înaltă cu oxigen (HBO).

De când există oxigenoterapie hiperbarică?


Tratamentele cu suprapresiune au existat din cele mai vechi timpuri. Utilizarea clinică în legătură cu repercursiunile accidentelor de decompresie au avut loc pentru prima dată în secolul al XIX-lea. În 1887, fiziologul francez Paul Bert a descris cauza accidentelor de decompresie și a pus bazele tratamentului în camera hiperbarică. La sfârșitul anilor ’50, au fost efectuate investigații științifice, prin care s-a dovedit că este posibilă o viață fără globule roșii într-o cameră de presiune cu respirație de oxigen medical, deoarece cu HBO, nevoile totale ale organismului pot fi satisfăcute cu oxigenul dizolvat fizic în plasmă. În 1960, prof. Boerema a folosit pentru prima dată pentru prima oară TERAPIA OXIGENARII HIPERBARICE pentru o infecție datorată unor incendii cu gaze. În deceniile următoare, metoda de tratament a fost introdusă la nivel mondial. De exemplu. În prezent funcționează 1.800 de camere de presiune în PR China si 800 în Japonia.

.

Autor: Nicoleta Potarniche

Lumea mi-a fost dată să'mplinesc, Cu putere și pasiune, Un petic de frumos să zidesc, In conștiința plecată de la un nume.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s