Smart home – Domotica inteligentă

O casă cu un sistem domotic instalat este locuinta în care dispozitivele comunică între ele, acționează și sunt controlate central. Dispozitivele din rețea preiau automat munca și sarcinile din imobilul dvs. Nu contează dacă locuiți într-o casă sau un apartament, pentru fiecare tip de activitate din gospodaria dvs. există „produse smart home” care se potrivesc unui nou stil de viață.

Datele sunt transmise de obicei prin unde radio, WLAN si Bluetooth. Într-o casă inteligentă, diferite dispozitive comunică între ele, de la lămpi la televizoare și la mașini de tuns iarba robotizate. Funcționarea lor uniformă prin aplicație sau comandă vocală crește calitatea vieții, siguranța și confortul. Totuși, împreună cu noua tehnologie, apar adesea multe întrebări: Ce este mai exact viața inteligentă? Ce puteți controla prin automatizarea casei? Și mai presus de toate: cât costă o casă inteligentă?

Standarde de transmisie

Standardele de transmisie utilizate decid dacă produsele din casa dvs. inteligentă pot comunica.
Tendința este în mod clar spre comunicații fără fir. Vă oferă mai multă flexibilitate în timpul instalării și, de asemenea, ușurează configurarea.

Pentru ca automatizarea casei să funcționeze corect, trebuie respectate următoarele trei aspecte principale:

Produse – acestea trebuie să fie compatibile între ele sau să stăpânească același standard de unde radio (de ex. WLAN, Bluetooth sau ZigBee) pentru a putea comunica între ele. Acesta este singurul mod în care procesele automate sunt posibile.

Control: dacă utilizați un sistem inteligent pentru casă și centrul de control asociat, puteți controla toate dispozitivele conectate în rețea din casa dvs. uniform cu aplicația sau cu un asistent vocal.

Automatizare: în casa inteligentă, aparatele electrocasnice interacționează cu senzori care recunosc anumiți stimuli de mediu (de exemplu, mișcări) și informează un element central de control. În funcție de producător, acesta este denumit alternativ Hub, Bridge, Basisstation, Gateway sau pur și simplu un centru de control și declanșează una sau mai multe acțiuni ca rezultat al măsurării senzorului cu ajutorul dispozitivelor de acționare (de exemplu o alarmă).

În majoritatea cazurilor, aplicațiile de pe smartphone sau tabletă preiau controlul. Nu contează dacă folosiți Android sau iOS ca sistem de operare.Acestea simplifică enorm controlul și gestionarea caselor inteligente. Cele mai cunoscute sisteme includ Apple HomeKit, Amazon Alexa și Google Home cu Google Assistant. Dar furnizori precum Bosch, innogy și Telekom cu Magenta SmartHome impresionează și ei prin produsele lor de înaltă calitate.

Actuatoarele controlează aparatele de uz casnic la comandă din centrul de control

Omologii senzorilor sunt actuatorii. Acestea permit locuinței inteligente să reacționeze inteligent la impresiile pe care le primește. Exemplu: un sistem inteligent de încălzire este informat printr-un semnal radio despre temperatura țintă necesară, senzorul detectează temperatura curentă și o raportează centrului de control, după care determină un actuator să mărească puterea de încălzire până când temperatura reală și cea țintă se potrivesc.

Aparatele și lămpile electrice convenționale pot oferi, de asemenea, informații despre starea lor utilizând o priză WLAN și pot fi controlate de la distanță. Pe de o parte, mufele radio inteligente sunt actuatoare deoarece transmit impulsuri electrice și de ex. pornirea aparatelor de bucătărie, pe de altă parte, și a senzorilor, deoarece măsoară valori precum consumul de energie sau temperatura camerei. Informațiile despre starea „simțită” sunt apoi puse la dispoziția centrului de control sau a aplicației din nou prin unde radio.

Avantajele unei case inteligente

 • Mai mult confort
 • Mai multă siguranță
 • Mai mult timp liber
 • Mai puțină muncă
 • Creativitate
 • Operare ușoară
 • Domotică

Lumină inteligentă

Cu lumina inteligentă în casa ta, îți faci viața mult mai plăcută. Deoarece cu un sistem de iluminat inovator, lumina din casa ta inteligentă se adaptează automat la viața de zi cu zi. De exemplu, treziți-va în mod natural cu lumini diminuate lent în dormitor, sau creați o atmosferă romantică pentru o cină la lumina lumânărilor, cu o singură comandă vocală. Sistemele de iluminat precum Philips Hue vă oferă o gamă de 16 milioane de culori. Desigur, și lămpile inteligente se estompează din nou seara, astfel încât să adormiți incet si frumos.

Economisirea energiei este o prioritate absolută într-o casă inteligentă. Nu numai că, datorită conexiunii la smartphone, puteți afla oricând despre consumul de energie al tuturor dispozitivelor. Producatorii unui sistem fotovoltaic pot vedea, de asemenea, cât de multă energie electrică este produsă de acoperișul inteligent al casei. Cu un simplu clic, aparatele inteligente din casa pot fi oprite la ieșirea din casă, deoarece dispozitivele oprite economisesc cea mai mare energie.

O altă aplicație posibilă este „simularea prezenței„. Cu acesta, puteți utiliza programări aleatorii pentru a-i face pe alții să creadă că sunteți acasă – chiar dacă sunteți în vacanță. Sau vă puteți programa sistemul de iluminare astfel încât, pe baza datelor GPS, să pornească deja iluminatul exterior atunci când veniți acasă.

Securitate prin sisteme inteligente

Desigur, nu numai că sporiți securitatea casei sau apartamentului dvs. prin simularea prezenței prin lumină. Camerele de supraveghere reprezinta una dintre cele mai importante componente ale unui sistem inteligent de securitate.
Indiferent dacă sunt camere de interior sau de exterior: sisteme de supraveghere inteligente bune conving prin notificări pentru oaspeții neinvitați, o imagine în calitate HD chiar și noaptea, funcția de interfon și acces. Deci, aveți întotdeauna casa dvs. sub control și sunteți avertizați imediat în cazul unei spargeri. În cazul unui incident, puteți anunța poliția imediat, chiar și atunci când sunteți în vacanță.

Sunt utile și soneriile video. Similar camerelor de supraveghere, acestea oferă securitate suplimentară. În plus față de supravegherea video, puteți fi anuntati și pe telefonul smartphone când cineva sună la sonerie. Acest lucru nu este util doar atunci când doriți să spuneți unui transportator de colete unde să pună coletul, ci și atunci când în mod normal nu auziți clopoțelul din grădină.

O altă componentă importantă a unui sistem inteligent de securitate sunt încuietorile inteligente și senzorii de ușă / fereastră. În timp ce încuietorile ușilor inteligente vă permit automat accesul dvs. și al oaspeților, dacă doriți, senzorii vă țin întotdeauna la curent dacă ferestrele sau ușa balconului sunt într-adevăr închise. Sentimentul inconfortabil de a nu uita ceva deschis- nu îl vei mai avea niciodată.

Sistem de încălzire inteligent

Cu un sistem de încălzire inteligent vă puteți face viața de zi cu zi mult mai confortabilă – dar și mai ecologică. Deoarece sistemele inteligente de încălzire reglează temperatura din fiecare cameră, astfel încât temperatura dorită să existe. Pentru a face acest lucru, creați programe pentru când sunteți acasă utilizand așa-numitul Geofencing. Cu aceasta, sistemul dvs. de încălzire știe exact dacă sunteți în drum spre casă și începe deja să se încălzească.

Posibilitatea de a economisi energie prin intermediul rețelelor inteligente este deosebit de importanta prin iluminarea inteligentă și controlul încălzirii. Deoarece termostatele WLAN sau încălzirea prin pardoseală reacționează inteligent la senzorii de mediu, cum ar fi luminozitatea, mișcarea sau temperatura, încălzirea inutilă fiind astfel evitată.

O cameră de zi caldă când vii acasă de la serviciu iarna? Datorită unui sistem de încălzire inteligent, nu mai trebuie să mențineți încălzitorul în funcțiune tot timpul. Același lucru este valabil și pentru o baie confortabilă dimineața. Acest lucru vă economisește multă energie și costuri de încălzire și protejează mediul în același timp.

Ajutoare inteligente pentru gospodărie

Gătitul sau tehnologia de gătit sunt mai interesante. Miele a dezvoltat ceea ce este cunoscut sub numele de „cuptor Dialog”. Recunoaște câtă energie sau căldură există deja în feluri de mâncare sau produse individuale. Cu ajutorul undelor electromagnetice, este posibil să gătiți în același timp diferite alimente precum legume și pește. Acest lucru ar trebui să economisească până la 70 la sută în timpul de gătit. Super cuptorul este controlat de telefonul mobil sau ecran tactil.

Un frigider care comandă lapte independent. Un aparat de cafea complet automat, care este controlat de o aplicație. Sau plita, care este folosită pentru a apela rețete. Produsele inteligente și posibilele lor utilizări sunt menționate în mod repetat pentru bucătărie. În majoritatea cazurilor, totuși, ele par să aibă puțin sens sau pur și simplu prea greoaie. Camera din camera de gătit a cuptorului este, de asemenea, mai mult un truc decât o aplicație cu adevărat inteligentă.

Mașinile de spălat și uscătoarele sunt, de asemenea, din ce în ce mai digitale. Când vine vorba de spălare, există modele care dozează automat detergent și balsam în funcție de tipul de rufe și de gradul de murdărire. Aceasta se măsoară folosind senzori speciali și chiar folosind apa de spălat. Dacă nivelurile de umplere scad sub o anumită valoare, un memento de cumpărături este trimis la smartphone. La uscătoarele de rufe, inteligența artificială este de obicei limitată la notificarea că procesul de uscare este complet.

Aspirarea – Puțini oameni se bucură să facă aceast lucru. Într-o casă inteligentă, roboții își asumă această sarcină. Și, de preferință, atunci când nu sunteți acasă. Noile ajutoare vă măsoară casa cu precizie, apoi, pur și simplu le atribuiți diferite programe și priorități. De exemplu, robotul dvs. aspiră în bucătărie în fiecare dimineață și seară, în timp ce vă controlează dormitorul doar la fiecare trei zile.

Fie că este o mașină de spălat sau un uscător: devine interesant atunci când dispozitivele sunt integrate în managementul energiei. Deci, de exemplu, acționați numai atunci când energia electrică este mai ieftină sau energia provine din energia solară internă. Cu toate acestea, acest lucru poate fi în detrimentul confortului (cui îi place să se spele seara?) Sau necesită o conexiune destul de complexă între sursa de alimentare (adică sistemul fotovoltaic intern) și consumatorul (mașină de spălat / uscător).

Boxe în casa inteligentă

Difuzoarele Bluetooth sunt deja standard astăzi. Și asta chiar și în gospodăriile fără rețea. Cu ele puteți transmite cu ușurință muzica din aplicația dvs. preferată către difuzor.Modelele Google Home au la dispoziție Asistentul Google, seria Amazon Echo Alexa și Apple HomePod Siri. Toate difuzoarele inteligente redă melodii individuale și liste de redare la comandă și vă informează despre titlu și artist, dacă doriți. Desigur, controlați și volumul cu vocea.

Grădina inteligentă

De asemenea, puteți folosi o varietate de opțiuni in balcon sau grădina inteligentă. Când vine vorba de Smart Garden, îngrijirea gazonului și irigarea grădinii au cele mai populare aplicații.

Într-o grădină inteligentă, o mașină de tuns iarba robotică preia tunsul gazonului. Nu numai că te scutește de munca enervantă complet automat, dar îți menține gazonul în același timp. Deoarece se tunde regulat în conformitate cu un program, ajustează frecvența de tundere la condițiile meteorologice și, datorită tehnologiei de mulcare, îți aprovizionează peluza cu îngrășământ.

Senzori în casa inteligentă

Automatizarea în casa ta inteligentă se bazează pe principiul senzorilor și al dispozitivelor de acționare. Un senzor măsoară o stare. Aceștia pot fi parametri fizici precum luminozitatea, umiditatea, temperaturile, mișcările sau sunetul. Sau dacă contactele sunt închise sau deschise. Senzorii transmit aceste informații către alte dispozitive, de obicei centrul inteligent de acasă. Acestea servesc drept declanșator pentru acțiuni ulterioare în casa inteligentă.

Sarcina actuatorilor

Aceste acțiuni sunt efectuate de ceea ce sunt cunoscuți ca actuatori. Acestea efectuează o mișcare mecanică sau un impuls electric bazat pe informațiile senzorului. Ca urmare a acestui principiu, lămpile inteligente WLAN, de exemplu, devin albastre de îndată ce termometrul din exterior arată minus grade. Sau senzorul de temperatură al unui termostat cu radiator inteligent semnalează că temperatura țintă a fost atinsă. Termostatul radiatorului oprește alimentarea cu apă caldă a radiatorului.

Control prin aplicații

Casa ta inteligentă este adesea controlată prin intermediul aplicațiilor ap. De obicei, nu contează ce sistem de operare rulează pe smartphone sau tabletă. Dispozitivele inteligente de acasă au in general o versiune Android și iOS a aplicațiilor.

Asistent vocal: când casa ta inteligentă îți ascultă comanda

Pe lângă aplicații, în ultimii ani s-a stabilit o altă opțiune de control convenabilă: asistenții vocali. Acești asistenți digitali, cunoscuți și sub numele de asistenți inteligenți, execută comenzi ca răspuns la comenzile vocale sau le transmit către alte dispotive inteligente.Amazon Alexa, Siri de la Apple și Asistentul Google.

Asistenții vocali nu funcționează numai pe dispozitive inteligente de acasă, ci și pe smartphone-ul dvs. sau chiar pe ceasuri inteligente, cum ar fi Apple Watch.
Posibilitățile asistenților vocali sunt diverse. Pe lângă controlul inteligent la domiciliu, redarea muzicii, răspunsul la întrebări și navigarea sunt printre cele mai populare aplicații. Din păcate, nu toate dispozitivele inteligente de acasă funcționează cu toți asistenții vocali. Alegerea de noi produse depinde deci întotdeauna de ajutorul digital pe care îl utilizați.

Cum funcționează o casă inteligentă

 • Un centru de control controlează și administrează dispozitivele
 • Senzorii măsoară condițiile fizice și contactele mecanice
 • Actuatoarele efectuează acțiuni pe baza informațiilor senzorului
 • Controlul dispozitivelor prin aplicații și control vocal
 • Acțiuni automate bazate pe reguli

Smart Home cu Google

Componenta centrală a sistemului de Smart Home Google este Asistentul Google. Ca asistent vocal și aplicație pe smartphone, tabletă și afișaj inteligent, vă controlează casa inteligentă și vă ajută în viața de zi cu zi.

Conexiunea dispozitivelor dvs. inteligente cu Asistentul Google are loc prin intermediul aplicației Google Home.Acest lucru este întotdeauna posibil dacă producătorii de produse oferă așa-numitele Google Home Actions. Este apoi controlat fie de asistent vocal, fie prin intermediul aplicației Google Home. Aplicația este disponibilă pentru Android și iOS.

În principiu, nu aveți nevoie de propriul dvs. hardware pentru sistemul inteligent Google de acasă, deoarece funcționează fără propriul centru de control. Rețeaua are loc prin Internet, astfel încât să puteți controla toate aparatele conectate din mers.

Apple HomeKit

Omologul Apple se numește Apple HomeKit. HomeKit, de asemenea, nu are nevoie de un centru de control propriu pentru funcțiile de bază. Tot ce aveți nevoie pentru a începe poate fi găsit pe iPhone, MacBook, iPad sau Apple Watch, nu doar Siri, care lucrează și la Apple HomePod.

Mai degrabă, vă gestionați și controlați sistemul Smart Home prin intermediul aplicației de acasă.Integrarea are loc printr-un cod HomeKit, sistemul nu are nevoie de mai mult de câteva clicuri.

Cu toate acestea, automatizările sunt posibile numai printr-un centru de control HomeKit. Pentru aceasta pot fi folosiți un iPad din generația 4, un Apple TV sau un HomePod. Centrul de control trebuie să fie conectat continuu la Internet. Dispozitivele sunt operate intuitiv, iar Siri oferă, de asemenea, un control vocal complet.

Amazon Alexa

Amazon Alexa, cu asistentul vocal cu același nume, este, de asemenea, unul dintre cele mai utilizate sisteme Smart Home. Alexa este, de asemenea pe smartphone sau tabletă. În plus, Amazon vă oferă numeroase boxe inteligente cu asistenți vocali integrați. Unele cutii din seria Amazon Echo au, de asemenea, un hub Zigbee încorporat. Asta înseamnă: veți integra dispozitive compatibile Zigbee fără propriul centru de control. În plus față de aplicații, acest lucru salvează și câteva gateway-uri inteligente de acasă.
Amazon Alexa utilizează altfel sediile producătorilor, cum ar fi HomeKit și Google Home. Integrarea dispozitivelor dvs. inteligente de acasă are loc prin intermediul binecunoscutelor Alexa-Skills care oferă acces Amazon la dispozitive.

Autor: Nicoleta Potarniche

Lumea mi-a fost dată să'mplinesc, Cu putere și pasiune, Un petic de frumos să zidesc, In conștiința plecată de la un nume.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s